Kærsgård

Kærsgård
Dansk Gås

mandag den 13. maj 2013

Kunden, bonden og Bondens Marked

Der er fuldt knaldBondens Marked på Østerbro her hver den første lørdag i hver måned, og lige nu bliver det bare bedre og bedre, for nu kommer alt det dejlige, grønne, alle bærene, friskslynget honning, ferske kyllinger og alt det andet spæde.

Alting er forsinket, fordi denne vinter og kulde bare blev ved og ved, men nu kommer det endelig, så fra nu af og til langt ud på efteråret vil bønderne kunne tilbyde årstidens allerbedste varer til kunderne i København og omegn!Det er så vigtigt at få etableret den der gode, stabile kontakt imellem kunden og bonden. Det, fornemmer vi, er blevet tilfældet under vores markeder. Og når en bonde en enkelt gang springer et marked over, så er der straks kunder, der undrer sig: Hvor er det salt, de pølser, det syltetøj, vi så godt kan lide? Hvor er ham eller hende bonden henne, som tidligere har været her? Og så mener jeg , at vi lykkes! Kontakten mellem kunde og bonde er etableret.

Jeg mener, at det er den bedste måde at få solgt sine varer på er direkte fra bonde til kunde. Uden om et detailled, som også skal tjene penge på bondens varer, for detailledet kræver høj avance.

Varerne på Bondens Marked er helt friske og bliver ikke transporteret af sted fra fx Rødvig til Hvide Sande og tilbage igen.... Det er direkte imellem bonden og kunden - og så med historien bundet ved. Ikke at historien skal sælge produktet, for det skal smagen og kvaliteten! Og det kan kunde og bonde være med til at finde ud af sammen. Og kontakten kan være med til at forklare, hvorfor bondens råvarer på Bondens Marked er forskellige fra andres.


Forhåbentligt kommer både kunde og bonde hjem fra Bondens Marked med nogle erfaringer rigere, fordi den dialog, der har været under markedet, har gavnet begge parter.

Om lidt skal vi også afholde Bondens Marked på Gisselfeld Kloster. Det afholdes den 22. og 23. juni. Det bliver stort igen, og denne gang har vi mange flere ind over til at stå for de foredrag og den læring, som kunden efterspørger. Blandt andet stiller Lone Landmand og Søren Sørøver op og tryller med bondens varer i deres kaos-køkken med formidling af bondens råvarer. Bonden er god til at producere, men det kan knibe indimellem at få skabt forbindelse imellem sit eget hjerteblod hjemme fra gården og kunden. Det kan de to gavtyve fra Odder-kanten - Lone og Søren - helt sikkert hjælpe med til!


Det har været et stort ønske for mig at få nogle aktiviteter ind over som kunderne kan deltage aktivt i, og jeg tror nu på, at det med vores sommermarked på Gisselfeld Kloster virkelig lykkes! Vi skal jo - som alle andre -  også med Bondens Marked bevise vores værd - og det tager tid!

Og godt nok synes vi jo som bønder, at kunderne har meget at lære, men det har bonden så sandelig også, for vi skal som bønder blive ved med at forny os og blive bedre. Vi skal både lytte til omgivelserne og holde fast ved vores hjerteblod. Men mange kunder efterspørger nye, spændende tiltag. De vil inspireres via os.

Når jeg handler i vores lokale syv supermarkeder i Haslev, bliver jeg ikke inspireret. Det er så møgkedeligt på alle fronter. Det er her, vi som producenter via Bondens Marked kan gøre en forskel ved at stille op på markeder rundt omkring.

Og vi skal hver især finde vores nicher, hvor vi kan gøre en forskel - og så også kunne samarbejde. Der er så mange, der dyrker jordbær og kartofler herhjemme, og det egner vores klima sig jo fint til, men det er for snævert at tænke blot i standard-jordbær og standard-kartofler og standard-dyr, der vokser sig store i løbet af nul komma fem og som ikke smager af noget.De producenter der formår at tænke anderledes i asparges, gamle æblesorter, frisk fisk, hjemmebagt brød osv. - altså ud af standard-kassen - de overlever og vil kunne være med til at inspirere andre.

Jeg håber sådan, at vi på Bondens Marked kan vise den store mangfoldighed, vi vil være i stand til at kunne producere herhjemme. Det skal gøres i samarbejde mellem kunden, bonden, madhåndværkerne - og via Bondens Marked.

Og vov så en lille smule en gang imellem - både som kunde, bonde - og ja - Bondens Marked - hvis I vil være med! :)

PS: Nu fik jeg lagt lidt billeder ind, men de har intet med sagen at gøre! - andet end at jeg har taget dem i forbindelse med Bondens Marked....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar