Kærsgård

Kærsgård
Dansk Gås

søndag den 19. oktober 2014

Billigt, billigt, billigt

Jeg drømmer jo hele tiden om, at der kunne være masser af markeder med glade bønder rundt omkring i hele Danmark. Har boet i Frankrig i flere perioder og alt i alt i fem år. Her handler man på markeder, og det var jo derfor Lars og jeg ville lave Bondens Marked herhjemme.

I gamle dage var der også masser af markeder herhjemme. Det var der man handlede.

Markederne skal ikke være dyre, fintanlagte festivaler for de få. Det skal være en del af dagligdagen og være fra bonde til kunde - i fint samarbejde.

Det skal bare heller ikke være billige fødevarer.

Hvorfor skriver jeg nu om det nu? Politiken fortæller i dag om, at Købehavns Kommune ønsker, at der skal være 15 fødevaremarkeder i Købehavn med billige fødevarer.

Hvorfor er det, at fødevarene herhjemme skal være så billige? Er det alt, hvad det drejer sig om?

Jeg kunne så godt tænke mig, at forholdene for os producenter blev bedre. Vi er mange, der er i gang. Der modtages priser her og der, og der bliver fremstillet nogle produkter herhjemme af meget høj kvalitet.

Men rigtig mange af os kan ikke få vores produktion til at løbe rundt uden at have et fuldtidsarbejde ved siden af. Det er rent knokleri at have en gård som vores, og det løber ikke rundt.

Der er mange producenter, der lever et liv, som vi gør. Vi nørder med vores dyr, bær, grøntsager, øl og alle de andre gode ting, vi kan fremstille herhjemme - og så skal vi også lige passe et fuldtidsarbejde ved siden af.

Det er grunden til, at det er så svært at skaffe nok stadeholdere til hvert Bondens Marked. Jeg er faktisk yderst tilfreds med vores marked på Østerbro og Gisselfeld. Vi er der, og vi gør en forskel - og det går den rigtige vej - men det lykkes da kun ved, at rygtet spredes, og der gøres en stor indsats fra mange sider.

Vi er nu i København  på tredje år nu. Det tager tid. Vi får så meget ros og opbakning.

Indimellem skal bonden også passe sin familie, sit landbrug, holde ferie eller deltage i en festival. Så bonden kan ikke være med hver gang.

Så I kære embedsmænd og politikere - vil I ikke godt være med til at gøre forholdene for os producenter bedre? Det er frygtelig besværligt at fremstille gode fødevarer i Danmark. Tast her, betal der osv. Vi betaler "kassen" til en masse ting, som ikke gør forskel på nogen som helst måde - set i forhold til fødevaresikkerhed.

Hvis der skal 15 fødevaremarkeder i København med billige fødevarer, så skal forholdene hos os producenter forbedres - betydeligt!

Uden producenter - intet marked - i hvert fald i den verden jeg lever i. Skal det være billigt, må det være udenlandsk.

Størstedelen af danskerne vil kun have billige fødevarer - er det det der skal være på alle de markeder?


1 kommentar:

  1. Jeg noterede mig, at artiklen også nævner, at man gerne ser en erfaren "spiller" fra udlandet engagere sig i markederne i Danmark, men har svært ved at se andet, end at det bliver en eklatant "Mr. Five Percent", der presser priserne hos producenterne og ikke fordrer nærheden mellem producent og aftager. Hvordan løser man dette skisma? Det er jo rigtigt, at producenterne ikke har tid og råd til at stille op til alle disse markeder. - Og det er også en kendsgerning, at danskere ikke gerne bruger meget på mad, uanset Noma og kendthedsgrader af vores fødevarer i udlandet...
    mvh Vibeke Vollmer

    SvarSlet